Kerstwandeling 19 december 2018

Afbeelding invoegen Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen

Kerstverhaal 19 december 2018

Ik droomde lieve mensen dat we naar een grote stad gingen waar een kerstmarkt was en waar je van alles in soorten en maten, kleuren en geuren kon kopen om het met de Kerst gezellig te maken.

De grootwinkelbedrijven hadden schitterende etalages gemaakt, de supermarkten streden om de meest gezellige en sfeervolle sfeer voor het kerstdiner, de kleine middenstanders moesten wel mee doen want anders kwam er geen geld in het laatje en de cafes en restaurants lokten iedereen graag naar binnen met het aanbieden van overheerlijke glüwein, wildgerechten, heerlijke drankjes en gebak!

al met al waren alle ingredienten aanwezig om een feest te maken van een dagje stadten.

Met de enorme kerstbomen en soms meest kleurrijke kerstverlichting leek het als of iedereen die daar rond liep alleen maar blij en gelukkig was, maar was dat wel zo?

Wij lieten alle drukte en de feestsfeer over ons heen komen maar kregen al gauw genoeg van al die pracht en praal en we gingen op zoek naar een rustig plekje waar je ,onder het genot van een kop warme chocolademelk met slagroom, elkaar nog gewoon kunt verstaan!

We kwamen in een rustige buurt en zagen op een pleintje een klein kapelletje staan en we gingen daar maar eens binnen kijken.

Tot onze verbazing zagen we in dat kapelletje een, voor ons heel bekend, kerstgroep in het stalletje staan, twee poppen als Jozef en Maria en een mandje met het kindeke Jezus en een schaap erbij.

Wij begrepen niet hoe onze Bolle en Belle hier in die grote stad terecht waren gekomen en overlegden bezorgd met elkaar. Toen onze Belle en Bolle zagen dat wij zo bezorgd waren kregen ze medelijden met ons en opeens gingen ze praten en ze vertelden ons dat ze er schoon genoeg van hadden gehad om in de drukte van het winkelcentrum te staan, het tocht daar altijd en het licht blijft branden, ook ’s nachts en het is er altijd zo druk en iedereen heeft haast!

Toen kwam er vorige week een man met spullen voor de groenteman en hij had een hele grote kist bij zich en toen die leeg was hebben wij heel snel onze spulletjes gepakt en hebben we ons in die kist verstopt en zo werden we naar deze grote stad gebracht. Toen de man ons zag wist hij niet goed wat hij met ons moest doen maar hij zei dat hij wel een warm en droog en vooral rustig plekje voor ons zou zoeken en zo zijn we hier terecht gekomen in deze grote stad!

Ja, zeiden wij:  maar lieve Belle en Bolle nu staan jullie hier en komt er dan wel eens iemand naar jullie kijken?

Natuurlijk wel zei Bolle, maar de mensen die hier komen kijken hebben helemaal geen haast en zijn op zoek naar de rust in hun hoofd, ze gaan gezellig even zitten en vertellen ons dan wat ze bezig houdt, vaak zijn het hele eenzame mensen die al oud zijn maar er komen ook heel veel jonge mensen die eenzaam zijn omdat ze niet weten hoe ze in deze hectische wereld met hun gevoelens om moeten gaan!

Er komen jonge mensen die verliefd zijn, maar die liefde wordt niet beantwoord, hun ouders zijn gescheiden en ze weten niet goed hoe ze daar mee om moeten gaan, ze zijn verleid tot het slikken van drugs en willen daar vanaf maar hoe, ze hebben een studie gekozen maar vinden eigenlijk iets anders veel leuker of ze willen graag een baan en dat wil maar niet lukken, of ze willen gewoon een maatje om mee te praten en plezier te maken, maar ze zijn het stomste kind van de klas vinden die anderen en dan worden ze gepest! 

Maar er komen ook nog heel veel kleine kindjes, die allemaal heel blij zijn en ons, grote poppen, heel spannend vinden en dan willen ze soms wel ons kindje uit zijn mandje halen, maar dat mag natuurlijk niet en ook het schaapje mag niet als gezellige dikke knuffel mee naar huis genomen worden en dan hebben ze wel ’n beetje verdriet.

En er komen ook mensen die zo als dat tegenwoordig heet ..in de herfst van hun leven zijn! Werken hoeft niet meer, ze hebben het gemaakt in de wereld en hebben financieel geen zorgen en ze denken dat ze heel erg gelukkig zijn met al hun bezittingen,

maar er zijn ook ouderen die moeten rond komen van een pensioentje en die toch heel tevreden zijn. Maar ook zij, rijk of minder rijk  hebben allemaal  af en toe behoefte aan rust en al die mensen kunnen hier die rust vinden als ze er maar voor open staan!

Ja zegt Belle, en wij geven iederen die hier komt met zijn zorgen een boodschap mee en zeggen dan:

kijk eens om je heen, er zijn altijd mensen in jouw buurt die het goed met jou menen, mensen die graag anderen helpen en die niet willen dat er maar iemand eenzaam is ! Zelf ben jij ook een van deze mensen!

Dus zorg ervoor dat je anderen respecteert, geef ze jouw warmte en vertrouw erop dat in ieder mens het goede zit, in de oudere jeugd van tegenwoordig, in ouders, in kinderen, in collega’s en vrienden, in bejaarden, in vreemdelingen… kortom in ieder mens zit een engeltje dat alleen maar vrede en geluk wil brengen, maar je moet het wel willen zien!

Met deze wijze les van onze eigen Jozef en Maria keerden wij toch een beetje gerust terug naar huis en toen we de volgende dag weer gewoon boodschappen gingen doen stonden Belle en Bolle helemaal tevreden in ons eigen winkelcentrum en alle mensen die er langs liepen kregen, met een glimlach op hun gezicht, toch even het gevoel van een blije kerstboodschap die zij, onze Maria en Jozef,  in alle eenvoud uitstralen.

Ik werd die ochtend heel erg blij wakker, ook omdat ik dit jaar nog niet wist wat ik moest gaan zeggen op deze kerstbijeenkomst en door mijn droom een thema had gevonden.

Lieve mensen, wij zijn hier bij elkaar in deze prachtige kerk bij een inmens grote kerststal, die door heel veel handen in talrijke uren is samengesteld en daar kunnen de makers heel erg trots op zijn! Het is bijzonder!

Ik kreeg van mijn kleindochter een zelf gemaakt stalletje en daarmee wil ik symbolisch onze boodschap voor deze kerstdagen overbrengen! ’t is heel klein maar o zo mooi en met veel liefde gemaakt, echt geluk zit soms in hele kleine dingen!

Ik hoop van harte dat in deze laatste dagen van 2018 vooral het goede in de mens, dat engeltje dat in iedereen zit, van zich laat horen en door jullie allen gevoeld gaat worden !

Wij wensen jullie allemaal  een heel vredig en gelukkig kerstfeest toe en alle goeds voor 2019!Fotoalbum met dank aan Marga, Gerrie en Toon